Konservantai
Konservantai, kaip galima nuspėti iš pavadinimo, padeda išlaikyti šviežumą. Mes naudojame konservantus tam, kad padėtume apsaugoti savo gaminius nuo bakterijų, grybelio ir pelėsio. Be jų gaminiai gali pradėti skleisti nemalonų kvapą, pakeisti spalvą arba apipelyti.
Mes įvertiname kiekvieną savo gaminį, kad pasirinktume tinkamiausią konservantą arba konservantų derinį, apsvarstydami tokius veiksnius kaip produkto tipas, kaip jis bus naudojamas ir kur laikomas. Pavyzdžiui, tikriname, ar nuolatinis pirštų kišimas į rankų kremą gali jį užteršti.
Be atitikties taikomiems įstatymams ir teisės aktams mes patys atliekame saugumo vertinimus ir stebime atliekamus mokslinius tyrimus. Konservantus naudojame tik tada, kai jie būtini, ir atidžiai stebime naudojamą jų kiekį. Tai užtikrina saugų ir atsakingą konservantų naudojimą.
Mes suprantame, kad kai kurie žmonės linkę vengti kai kurių konservantų. Turėdami tai omenyje kartais galime sukurti gaminius, kurių sudėtyje nėra tam tikrų konservantų.
Tolesnėse skiltyse galite daugiau sužinoti apie konservantų ingredientus, apie kuriuos mūsų dažnai klausiama – parabenus, metilizotiazolinoną, formaldehidą ir fenoksietanolį.
Atsakymai į jūsų klausimus
Kas yra konservantai?
Konservantai, kaip galima nuspėti iš pavadinimo, padeda išlaikyti šviežumą. Be pagamintų sintetiniu būdu, konservantų galima rasti ir gamtoje. Pavyzdžiui, mėlynėse, agurkuose, vyšniose ir meduje yra parabenų, o visos sveikos žmogaus, gyvūnų ir augalų ląstelės gamina ir naudoja formaldehidą.
Mes naudojame konservantus, kad gaminiai išliktų saugūs, veiksmingi ir patrauklūs, taip apsaugodami juos nuo bakterijų, grybelio ir pelėsio, kurie galėtų juos sugadinti ir padaryti nesaugius.
Kam reikalingi konservantai?
Be konservantų daugelis produktų gali sugesti. Taip sumažėja jų efektyvumas bei gali kilti tokių problemų kaip odos ar akių infekcijos. Visi žinome, kad maisto produktai genda. Namų ir asmens priežiūros produktai gali lygiai taip pat sugesti, ypač laikomi šiltoje ir drėgnoje aplinkoje kaip vonia ar virtuvė, kuri yra palanki daugintis bakterijoms, grybeliui ar pelėsiui.
Konservantai taip pat padeda pagaminti produktus, kuriuos naudoti ir laikyti patogu. Pavyzdžiui, gaminį be konservantų gali tekti laikyti šaldytuve arba išmesti praėjus nedaug laiko po atidarymo.
Kodėl „Unilever“ skirtinguose gaminiuose naudoja skirtingus konservantus?
Kiekvienas konservantas turi skirtingas savybes. Kai kurie konservantai geriau veikia su skirtingų rūšių bakterijomis, grybeliais ir pelėsiais, negu kiti, arba geriau veikia tam tikrų ingredientų deriniuose. Spręsdami, kokį konservantą naudoti, apsvarstome tokius klausimus kaip: Kaip produktas bus gaminamas ir transportuojamas? Koks yra šalies, kurioje jis parduodamas, klimatas? Kaip jis bus laikomas vartotojo?
Ar tai asmens priežiūros gaminys? Ar tai užtepamas gaminys, kaip veido kremas, ar nuplaunamas gaminys, kaip dušo želė? Ar tai namų priežiūros produktas? Ant kokių paviršių jis bus naudojamas? Galbūt jis bus naudojamas plauti drabužius rankomis arba skalbimo mašina? Atsakymai į šiuos klausimus padeda nuspręsti, koks konservantas arba konservantų derinys yra tinkamiausias.
Ar vertinamas konservantų saugumas?
Taip. Mūsų naudojamų konservantų saugumas buvo įvertintas tiek mūsų saugos ekspertų, tiek išorinių įstaigų. Visuomet laikomės nacionalinių įstatymų ir teisės aktų. Taip pat turime savo globalius standartus, užtikrinančius, kad į saugų konservantų vartojimą žiūrime nuosekliai. Naudojame tinkamą kiekį, kad išlaikytume gaminio kokybę ir saugumą bei užtikrintume, kad kiekvienas konservantas tame pačiame gaminyje veikia saugiai su kitais ingredientais.
Ar visuose gaminiuose yra konservantų?
Konservantus naudojame tik tada, kai jų reikia. Konservantai dažnai yra būtini apsaugai nuo bakterijų, grybelio ir pelėsio. Vis dėlto, kai kuriems gaminiams konservantai nereikalingi, nes jų ingredientai, pakuotės arba numatomi vartojimo įpročiai neleidžia jų užteršti. Jie dažnai vadinami „save apsaugančiais“ (angl. „self-preserving“).
Suprantame, kad kai kurie žmonės yra linkę vengti konservantų, jeigu tai įmanoma. Turėdami tai omenyje kartais taip pat galime sukurti gaminius, kurių sudėtyje nėra tam tikrų konservantų.